AGAR-AGAR CENDOL.
Bahan-bahan A (layer bawah):
4 sudu teh Serbuk agar-agar 500ml Air
200ml Santan pekat
100ml Susu sejat
200g Cendol
10 sudu besar Gula
Bahan-bahan B (layer atas):
2 sudu teh Serbuk agar-agar
400ml Air
2 helai Daun pandan ( dipotong kecil )
1 ketul Gula Melaka
100ml Santan pekat
Cara Menyediakan:
(1) Untuk layer bawah: Satukan serbuk agar-agar dan air, reneh hingga
larut sepenuhnya. Kemudian masukkan santan pekat dan susu sejat, biar
mereneh. Angkat.
(2) Bubuh gula dan cendol. Tuangkan ke dalam loyang, biar menyejuk sebelum menambahkan campuran layer atas.
(3) Untuk layer atas: Campur-gaulkan serbuk agar-agar, air dan daun pandan, reneh hingga serbuk larut.
(4) Bubuh gula Melaka dan santan, terus mereneh hingga gula larut
sepenuhnya. Tuangkan di atas layer cendol dan biar menjadi pejal. Hidang
sejuk.
No comments:
Post a Comment