Nuffnang Ads

Friday, April 19, 2013

BAVARIAN DONUT



Bahan untuk filling custard :
2 biji kuning telur
1 sdb tepung custard
1 sdb tepung jagung
1 sdb tepung gandum
3 sdb gula castor
1 cawan susu segar
1 sdb butter
Sedikit pewarna kuning

Caranya : Semua bahan dicampur n dimasak atas api kecil. Kacau non-stop sampai pekat.

Bahan doh :
2 cawan tepung gandum (ayak 3x)
2 sdb tepung jagung
2 sdb butter
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung (tak letak pun takpe)
1 sdb gula
1/2 sk garam
1 biji telur
6g yis mauripan (agak2 1/2 packet lebih sikit)
90ml air suam (anggaran jer)

Caranya :
Pukul telur n garam- kocok jer
Satukan semua bahan..masukkan telur tadi...Gaul sampai bersatu...Masukkan air sedikit demi sedikit..Uli sampai doh tk melekat ditangan
Rehatkan doh..tutup sebentar n biarkan doh naik 2x ganda
Bila doh dah naik...tumbukkan doh untuk keluarkan angin
Bahagikan kpd bahagian kecil...Canai sedikit n masukkan filling..tutup doh balik n bulatkan semula..tekan sedikit, biar leper
Tunggu sebentar biar doh naik sedikit...goreng dgn api sederhana
Dah sejuk, tabur gula icing..Siap

No comments:

Post a Comment