FUSILI BOLOGNAISE.
Bahan-bahan untuk menyediakan pasta:
250g Fusili
2 liter Air
2 sudu teh Garam
3 sudu besar Minyak masak
Bahan-bahan untuk Sos Pasta:
3 sudu besar Minyak masak
100g Bawang besar ( dicincang )
4 ulas Bawang putih ( dicincang )
150g Ayam kisar
½ sudu teh Serbuk Lada Hitam
½ sudu teh Garam
4 sudu besar Tomato Puri
4 sudu besar Sos cili
200g Saderi ( dihiris )
100g Tomato ( dipotong dadu )
1 tangkai Pasli untuk hiasan
2 keping Keju Cheddar
1 sudu besar Keju Parmesan
Bahan perasa:
1 ½ sudu Garam
1 sudu besar Gula
½ sudu teh Herba oregano
Cara Menyediakan Pasta:
(1) Didihkan 2 liter air dalam periuk.
(2) Taburkan 2 sudu teh garam & 3 sudu besar minyak masak.
(3) Masukkan pasta fusili.
(4) Kacau sekata & masak pasta.
(5) Padam api sebaik sahaja masak dan tapiskan.
(6) Campur dengan 2 sudu besar minyak untuk mencegah pasta daripada melekat sesama diri.
Cara Menyediakan Sos Pasta:
(1) Perap ayam kisar dengan serbuk lada hitam & Garam.
(2) Panaskan 3 sudu besar minyak masak dalam kuali.
(3) Kacau-goreng bawang besar cincang sehingga naik bau, kemudian masukkan bawang putih cincang. Kecau sekata.
(4) Masukkan ayam yang telah diperap. Kacau supaya isi ayam dipecahkan.
(5) Campur-gaulkan puri tomato & sos cili. Tuang ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati.
(6) Tambahkan saderi, tomato dan keju cheddar. Didihkan campuran.
(7) Taburkan Garam & gula hingga cukup rasa. Kacau sekata dan didihkan.
(8) Padam api, seterusnya taburkan oregano. Gaul rata & hidang dengan pasta.
(9) Taburkan dengan keju parmesan & hiaskan hidangan dengan pasli.
No comments:
Post a Comment