Nuffnang Ads

Wednesday, May 8, 2013

Puding Chef Montel...hahahahaha


PUDING BUIH BERKUAH
Oleh:Seharum Kasturi
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan2 :

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam air 1/2 jam dan toskan
1.2liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
4 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail
pewarna ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur (biasa sy buang pusat yg ada pd telur kuning sbb yg tu mnyebabkn bau hanyir)

UTK KUAH :

1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
12 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
1 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 4 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan

Cara-cara :

~Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan esen vanila.Kacau sebati.
~Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 4 putih dan 1 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
~Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.

UTK MEMBUAT KUAH:
~Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih,masukkan fruit cocktail dan tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
~Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.

** Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan itu tak lah membazir kuning telur tu..

Selamat mencuba..
PUDING BUIH BERKUAH

Bahan2 :

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam air 1/2 jam dan toskan
1.2liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
4 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail
pewarna ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur (biasa sy buang pusat yg ada pd telur kuning sbb yg tu mnyebabkn bau hanyir)

UTK KUAH :

1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
12 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
1 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 4 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan

Cara-cara :

~Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan esen vanila.Kacau sebati.
~Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 4 putih dan 1 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
~Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.

UTK MEMBUAT KUAH:
~Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih,masukkan fruit cocktail dan tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
~Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.

** Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan itu tak lah membazir kuning telur tu..

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment