Nuffnang Ads

Thursday, April 18, 2013

DONUT/DONUT BALL


DONUT/DONUT BALL
BAHAN-BAHAN
400 gram ubi kentang(rebus dan lenyek)
400 ml air suam
140 ml minyak masak
140 ml susu pekat manis
1 paket yis mauripan
1 1/2 sudu teh garam
1 kg tepung gandum(kurang atau lebih)
Minyak masak untuk menggoreng
Gula kastor untuk salut donut

CARA MEMBUATNYA
Ubi kentang dikisar bersama air suam kemudian tuang ke dalam bekas yang besar
Masukkan bahan-bahan yang lain kecuali tepung gandum,sebatikan semuanya
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.Uli sehingga mendapat doh yang lembut dan licin
Kalau dah lembut dan licin,jika ada lebihan tepung tak perlu digunakan lagi.Uli lebih kurang 10 minit.Kemudian tutup dengan tuala yang lembab.Biar selama 1 jam
Setelah 1 jam,tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin dan bolehlah dibentukkan
Bentukkan bulat2 dahulu,susun di atas dulang yang digris dengan sedikit minyak masak.Jarakkan dan biar 20 minit
Bila dah nampak doh naik,minyakkan sedikit jari agar senang untuk angkat doh
Ketika hendak menggoreng barulah dibuat lubang ditengahnya
Minyak sederhana panas,goreng sehingga kekuningan
Sejukkan dan salut dengan gula kastor
SUMBER RESEPI:SAHABAT FB SAYA ZITA ALI TERIMA KASIH BANYAK LALINK
DONUT/DONUT BALL

BAHAN-BAHAN
400 gram ubi kentang(rebus dan lenyek)
400 ml air suam
140 ml minyak masak
140 ml susu pekat manis
1 paket yis mauripan
1 1/2 sudu teh garam
1 kg tepung gandum(kurang atau lebih)
Minyak masak untuk menggoreng
Gula kastor untuk salut donut

CARA MEMBUATNYA
Ubi kentang dikisar bersama air suam kemudian tuang ke dalam bekas yang besar
Masukkan bahan-bahan yang lain kecuali tepung gandum,sebatikan semuanya
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.Uli sehingga mendapat doh yang lembut dan licin
Kalau dah lembut dan licin,jika ada lebihan tepung tak perlu digunakan lagi.Uli lebih kurang 10 minit.Kemudian tutup dengan tuala yang lembab.Biar selama 1 jam
Setelah 1 jam,tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin dan bolehlah dibentukkan
Bentukkan bulat2 dahulu,susun di atas dulang yang digris dengan sedikit minyak masak.Jarakkan dan biar 20 minit
Bila dah nampak doh naik,minyakkan sedikit jari agar senang untuk angkat doh
Ketika hendak menggoreng barulah dibuat lubang ditengahnya
Minyak sederhana panas,goreng sehingga kekuningan
Sejukkan dan salut dengan gula kastor

No comments:

Post a Comment