Nuffnang Ads

Monday, April 29, 2013

IKAN KELI CEKUR

IKAN KELI CEKUR
Bahan-bahan utama:
5 ekor ikan keli (kelar)
Garam secukupnya
Minyak masak
Bahan-bahan kisar:
10 biji lada padi
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cekur
Bahan-bahan lain:
½ sudu teh serbuk lada sulah
500 ml pati santan
Sekeping asam keping
Sesudu teh garamm
Daun cekur secukupnya (hiris)

Cara-cara memasaknya:
Lumurkan ikan dengan garam, kemudian, panggang atau bakar sehingga masak, ketepikan.
Disisi lain, tumis kesemua bahan-bahan kisar sehingga naik baunya.
Setelah naik baunya, masukkan serbuk lada sulah, santan dan asam keping,  kecilkan api, biarkan mendidih.
Apabila telah mendidh, masukkan garam, kacau sehingga pekat.
Akhir sekali, siram ke atas ikan yang diketepikan tadi, hias dengan daun cekur.
Sedia dihidang untuk dinikmati.

***Cekur adalah tumbuhan herba yang kaya dengan pelbagai khasiat, daun mudanya dapat dijadikan ulam dan kerap digunakan dalam masakan.
IKAN KELI CEKUR

Bahan-bahan utama:
5 ekor ikan keli (kelar)
Garam secukupnya
Minyak masak
Bahan-bahan kisar:
10 biji lada padi
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cekur
Bahan-bahan lain:
½ sudu teh serbuk lada sulah
500 ml pati santan
Sekeping asam keping
Sesudu teh garamm
Daun cekur secukupnya (hiris)

Cara-cara memasaknya:
Lumurkan ikan dengan garam, kemudian, panggang atau bakar sehingga masak, ketepikan.
Disisi lain, tumis kesemua bahan-bahan kisar sehingga naik baunya.
Setelah naik baunya, masukkan serbuk lada sulah, santan dan asam keping, kecilkan api, biarkan mendidih.
Apabila telah mendidh, masukkan garam, kacau sehingga pekat.
Akhir sekali, siram ke atas ikan yang diketepikan tadi, hias dengan daun cekur.
Sedia dihidang untuk dinikmati.

***Cekur adalah tumbuhan herba yang kaya dengan pelbagai khasiat, daun mudanya dapat dijadikan ulam dan kerap digunakan dalam masakan.

No comments:

Post a Comment