Nuffnang Ads

Monday, April 29, 2013

PAU GOBBU..

Ernie Ngah was tagged in Mai Zura's photo. — with Rima Rizam and 4 others.
Siapp dah ni...
ermm..gobbu sungguh ,
lakaran kt atas tu ..sila abaikan..maklum hari ni anak2 Mai cuti..
~tolong lukis...alahaiyyy...

PAU GOBBU..
#maizura#

DOH:
2 1/2 cwn tp. gandum
3/4 sdt yis kering-(Mai guna kijang)
1/2 sdt b/ powder
4 sdm gula castor
1 sdm lemak sayuran(shortening)
1 sdt bread sofener(Mai guna Bread Improver)
1/2 cwn air suam

##
- masukkan tpung,yis,b/ powder,bread improver dlm bekas
- gaul rata & masukkn air suam sedikit2
- masukkn shortening.,uli lagi hgga doh licin/ x melekat
- rehatkan DOH 20 minit
- bhgi:kn DOH @ bulat2kan
- masukkn INTI KELAPA & bulatkan kemas2
- letakkan PAU diatas paper cup& susun dlm pngukus.
- biarkankn PAU 45mnit dlm pengukus(biarkan ia naik dulu)
- kukus 10 minit(pastikan air pengukus dah mndidih dulu..yer..)

**utk PAU yg lembut dan gebu > air mesti betul2 panas

INTI KELAPA 

INTI:
250 gm kelapa parut
100 gm gula Melaka
150 gm gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan( disimpul)
2 sdb tepung gandum
~Kelapa, gula melaka, gula pasir, d pndan & air dimasak.
~Apabila sudah hampir kering masukkan tepung gandum.
~Masak di atas api yang sederhana
~Masukkan dlm Tupperware....yer...

DAPUR ♥
@[100003097826435:2048:Mai Zura]
Mai Share ReCipe
Mai. i share

PAU GOBBU..

DOH:
2 1/2 cwn tp. gandum
3/4 sdt yis kering-(Mai guna kijang)
1/2 sdt b/ powder
4 sdm gula castor
1 sdm lemak sayuran(shortening)
1 sdt bread sofener(Mai guna Bread Improver)
1/2 cwn air suam

##
- masukkan tpung,yis,b/ powder,bread improver dlm bekas
- gaul rata & masukkn air suam sedikit2
- masukkn shortening.,uli lagi hgga doh licin/ x melekat
- rehatkan DOH 20 minit
- bhgi:kn DOH @ bulat2kan
- masukkn INTI KELAPA & bulatkan kemas2
- letakkan PAU diatas paper cup& susun dlm pngukus.
- biarkankn PAU 45mnit dlm pengukus(biarkan ia naik dulu)
- kukus 10 minit(pastikan air pengukus dah mndidih dulu..yer..)

**utk PAU yg lembut dan gebu > air mesti betul2 panas

INTI KELAPA

INTI:
250 gm kelapa parut
100 gm gula Melaka
150 gm gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan( disimpul)
2 sdb tepung gandum
~Kelapa, gula melaka, gula pasir, d pndan & air dimasak.
~Apabila sudah hampir kering masukkan tepung gandum.
~Masak di atas api yang sederhana
~Masukkan dlm Tupperware....yer...

No comments:

Post a Comment