Nuffnang Ads

Tuesday, April 2, 2013

MURTABAK CRACKERS

1/4/2013
DARI DAPUR ROHANA SULAIMAN 

MURTABAK CRACKERS - Shima Maz

Bahan2 
Biskut Cream Crackers yg tkde gula ya..
Telur dikocok dgn sedikit garam n lada putih
Air untuk rendam biskut (saya guna santan bbh garam)
Bawang besar dipotong dadu
Lada merah dan hijau dihiris
Daun sup/bawang dihiris

Daging cincang disangai, tuang sedikit air dan bubuh rempah kari daging, rempah beriani, lada putih dan garam. Masak hingga kering dan ketepikan.
Loyang dialas kertas baking dan gris.

Caranya
Rendam biskut hingga kembang dan angkat pastu tekap supaya keluar airnya dan atur pada dasar loyang hingga menutupi semuanya. 
Kemudian tabur daging, bawang dadu, lada dan daun, pastu tuang telur hingga rata.
Ulang lagi proses hingga beberapa lapis yg disukai.
Pada lapisan terakhir, atasnya hanya curahkan telur dan tabur daging keatasnya.
Bakar pada suhu 160'C lebih kurang 60 minit ikut pada suhu oven masing2.
Enak dimakan begitu saja atau dgn sos cili n tomato.

@[1669471179:2048:Shima Maz] tqtqtq
1/4/2013
DARI DAPUR ROHANA SULAIMAN

MURTABAK CRACKERS

Bahan2
Biskut Cream Crackers yg tkde gula ya..
Telur dikocok dgn sedikit garam n lada putih
Air untuk rendam biskut (saya guna santan bbh garam)
Bawang besar dipotong dadu
Lada merah dan hijau dihiris
Daun sup/bawang dihiris

Daging cincang disangai, tuang sedikit air dan bubuh rempah kari daging, rempah beriani, lada putih dan garam. Masak hingga kering dan ketepikan.
Loyang dialas kertas baking dan gris.

Caranya
Rendam biskut hingga kembang dan angkat pastu tekap supaya keluar airnya dan atur pada dasar loyang hingga menutupi semuanya.
Kemudian tabur daging, bawang dadu, lada dan daun, pastu tuang telur hingga rata.
Ulang lagi proses hingga beberapa lapis yg disukai.
Pada lapisan terakhir, atasnya hanya curahkan telur dan tabur daging keatasnya.
Bakar pada suhu 160'C lebih kurang 60 minit ikut pada suhu oven masing2.
Enak dimakan begitu saja atau dgn sos cili n tomato.

No comments:

Post a Comment